Parenting de gemeni

Cat lasam gemenii sa doarma impreuna?
Inainte de a veni pe lume bebelusii gemeni, parintii incep sa se gandeasca la tot felul de lucruri, nu se asteptau sa fie doi, iar cel mai important este daca bebelusii trebuie culcati impreuna sau separat, separarea lor necesita mai mult spatiu, dar si efort.
Trebuie sa va ganditi foarte bine ce varianta alegeti, aceea de a avea camera lor, sau ii culcati in camera cu dumneavoastra. Efortul pentru mama de a ingriji doi copii odata este foarte mare, daca ii culcati in aceeasi camera puteti primi ajutorul sotului, si este mai usor in privinta schimbatului si alaptatului.
Pe parcursul sarcinii, bebelusii gemeni sunt inghesuiti intr-un spatiu mic, dar acest lucru duce la devoltare obiceiului de a fi impreuna, nu degeaba se spune ca gemenii traiesc unul pentru celalalt, comunica intr-un limbaj numai de ei stiut, iar separarea provoaca suferinta.
Daca bebelusii gemeni sunt mici la nastere, ei pot fi culcati impreuna, dar daca sunt mai mari, pot fi pusi in paturi separate, dar acestea sa fie aproape unul de celalalt.
Pe masura ce cresc, bebelusii gemeni se pot deranja unul pe celalalt, simt nevoia de un spatiu mai mare, dar acest lucru trebuie realizat lent si cu rabdare. Potrivit cercetatorilor, bebelusii gemeni care dorm impreuna in perioada copilariei timpurii, au o mai buna dezvoltare si sunt mai siguri pe ei. Apropierea este foarte vitala pentru bebelusii gemeni, cum de altfel este si cand cresc.
Daca bebelusii gemeni impart camera cu parintii este mai bine ca ei sa doarma impreuna, este mai usor pentru mama sa fie aproape de ei, iar daca sunt hraniti bine, vor avea un somn linistit toata noaptea.
De pe la varsta de 6 luni, bebelusii gemeni pot fi culcati separat, pentru inceput la somnul de amiaza, iar apoi si peste noapte. Nu va fi usor sa-i separati, dar puteti cauta in comert patuturi speciale pentru gemeni care au doua locuri separate printr-un cadru.
Multi parinti se gandesc ca daca ii separa pe bebelusii gemeni, vor avea nopti mai linistite, dar nu este asa, cu cat sunt mai devreme separati, cu atat ei sufera mai mult, nu uitati ca au o legatura formata de la inceput.
Pe masura ce cresc, bebelusii gemeni isi formeaza propriul obicei de somn, poate chiar va dau de inteles ca este momentul sa fie separati, dar pana atunci lasati-i sa fie impreuna.
Atentie sa nu cadeti in extrema cealalta, adica sa nu-i mai separati deloc, nu este bine, la un moment dat fiecare are nevoie de intimitate, chiar daca dorm in aceeasi camera, dar sa aiba paturile separate. Daca bebelusii gemeni sunt de sex opus, va veni varsta cand vor avea nevoie fiecare de camera lui, dar pana atunci aveti timp, deocamdata sunt doar bebelusi.

nani

sursa : copiiveseli.com
Incurajeaza individualitatea la copiii gemeni

www.2.bp_.blogspot.com-22

Fiecare copil este unic, iar faptul ca micutii tai au privilegiul de a fi gemeni, nu inseamna ca trebuie sa fie tratati ca un intreg. Chiar daca acum ti se pare dragut sa ii imbraci la fel si sa ii inscrii la aceleasi activitati, mai tarziu iti vei dori ca fiecare sa isi urmeze cursul propriu in viata. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, incurajeaza individualitatea la copii, inca din momentele copilariei.
 
Striga-i pe nume
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa nu ii mai tratezi ca pe un intreg, ci ca pe o individualitate. Pentru acest lucru, inceteaza sa ii mai strigi pe copii „ gemenii ”, „fetitele”, „baieteii” etc. Variaza de asemenea, ordinea in care le folosesti numele, pentru ca altfel, vei observa cum cele doua nume ale copiilor devin o singura propozitie, intrand intr-un obicei. In plus, vei evita astfel comparatiile intre copii; nu se vor mai simti jigniti atunci cand doar unul dintre acestia este strigat primul de mami sau tati .
 
Evita etichetarea
Etichetarile limiteaza potentialul gemenilor; chiar daca ai tendinta sa spui ca unul dintre acestia este „scolarul casei”, unul „artistul”, ar fi indicat sa renunti la aceste denumiri.
 
Diferentiaza-i in fata celorlalti
O alta problema vine si din partea celor din jur, care incearca intotdeauna sa gaseasca un element ajutator prin care sa ii identifice pe fiecare dintre gemeni. Pentru a evita iarasi etichetarea, incearca sa le oferi niste elemente de identificare, ce tin de imbracaminte sau tunsoare : parul prins intr-o coada pentru o fetita si in doua codite pentru cealalta fetita, sireturi de diferite culori pentru fiecare copil, toate acestea ii vor ajuta pe cei din jur sa ii distinga mai usor.
 
Imbraca-i diferit
 Cea mai mare tentatie atunci cand ai gemeni este sa ii imbraci la fel, insa nu incurajezi cu nimic personalitatea fiecaruia. Incearca mai bine sa le oferi posibilitatea de a alege. De asemenea, pe cat posibil, organizeaza-le dulapuri separate cu hainute pentru fiecare. Ii lasi astfel sa simta ca hainutele le apartin si nu sunt nevoiti sa le imparta, daca nu doresc acest lucru.
 
Petrece timp cu fiecare in parte
 Fiecare copil are nevoie de atentie, iar gemenii nu fac exceptie. Pe cat posibil, incearca sa petreci timp cu fiecare, separat. Cat timp tati se joaca acasa cu unul dintre copii, mami merge la cumparaturi cu celalalt. Mai mult, inlatura preferintele si petrece timp in mod egal cu fiecare dintre copii. Chiar si atunci cand ii lauzi, ii alinti sau ii certi, fiecare trebuie sa primeasca pedepsele sau laudele  in conformitate cu ceea ce au facut, fara ca acestea sa fie conditionate de celalalt fratior .
Observa-le preferintele
Nu ii forta sa desfasoare activitati care nu le fac placere, doar pentru ca trebuie sa fie impreuna oriunde. Lasa-i sa se exprime; observa care sunt interesele si preferintele fiecaruia si inscrie-i la activitati care le sprijina pasiunile. Incurajeaza-i sa aiba si prieteni diferiti. Timpul pe care gemenii il petrec acasa impreuna este suficient pentru a stabili o legatura emotionala puternica intre cei doi frati.
sursa : acasa.ro
Alegerea numelui la gemeni
În cazul în care aveţi multipli, nu trebuie să vă ingrijorati cu privire la alegera numelor, deoarece regula nu este diferită de cea pentru copilul unic. Indiferent dacă aveţi un singur copil sau mai mulţi o data, regula de bază este să alegeţi nume care vă plac şi care consideraţi că le vor folosi copiilor voştri mai târziu, când vor fi maturi.
Important este să faceţi exact ceea ce simţiţi că vă mulţumeşte şi vă va face mai târziu copiii fericiţi şi nu trebuie să vă preocupe satisfacerea dorinţelor rudelor sau a naşilor de botez de a numi cel puţin unul dintre copii după numele lor. Ideea de bază este că rămâne la latitudinea voastră dacă veţi hotărî să vă numiţi copiii după numele unor rude sau nu. 
În cazul părinţilor de gemeni, tripleţi, etc s-a observat de-a lungul timpului un grad de implicare mai mare în viaţa copiilor lor, decât în cazul părinţilor care au un singur copil, atât înainte de a se naşte, cât şi după venirea pe lume a micuţilor. De asemenea, este ştiut faptul că gemenii, tripleţii, etc. au o legătură specială. Studii făcute asupra gemenilor au arătat că prezintă unele similarităţi remarcabile în comportamentul lor şi la nivelul personalităţii.
Chiar dacă asemănarea fizică nu este întotdeauna izbitoare, există însă o conexiune psihologică, emoţională unică care se va păstra de-a lungul întregii lor vieţi, indiferent de experienţele trăite de fiecare. De aceea, nu este un lucru neobişnuit ca gemenii separaţi la naştere să îşi aleagă aceeaşi ocupaţie mai târziu în viaţă, să se îmbrace în acelaşi fel, şi chiar să îşi numească la rândul lor copiii la fel.
Uneori, şi alegerea unor nume asemănătoare între ele este o modalitate de a accentua legătura puternică ce există între multipli. O modalitate des întâlnită este aceea de a alege nume care se scriu aproape la fel sau pot fi versiuni diferite ale aceluiaşi nume, având anumite calităţi asemănătoare care le leagă ca nume de multipli (de ex. Mara-Sara).
nume
Dacă vă place să vă şi jucaţi în alegerea unor nume de multipli, interesantă este şi metoda anagramelor, încercând să rearanjaţi literele dintr-un nume pentru a forma altul.
Dar,încercaţi totuşi să rezistaţi tentaţiei de a numi gemenii, tripleţii cu nume ‘drăguţe’, de genul numelor asemănătoare, diferite doar printr-o literă, de regulă prima literă a numelui. Dând nume similare copiilor poate fi distractiv, însă este bine să o faceţi în aşa fel încât să evitaţi confuzia care e posibil să se facă peste ani, dacă numele lor sunt prea asemănătoare. Numele foarte asemănătoare pot provoca de asemenea erori în scrierea lor, care mai târziu vor crea confuzie. Pentru a nu se crea confuzii, este bine uneori ca ambii părinţi să vină cu câte o iniţială în numirea copiilor şi mai departe totul va părea mai uşor.
Pe de altă parte, există părinţi care le dau copiilor lor nume cu totul diferite, considerând în acest fel că îi vor ajuta să îşi dezvolte personalităţi diferite. Ei apelează la varianta alegerii unor nume diferite pentru copiii lor, care luate impreună pot avea o semnificaţie aparte.
Mai nou, din dorinta de unicitate, parintii opteaza si pentru nume de cupluri celebre, care au facut istorie de-a lungul timpului.Astfel subliind caracterul lor special si sperand ca poate, de ce nu, vor ajunge cunoscuti, iesind din cotidian.
În concluzie, atunci când daţi nume copiilor voştri, trebuie să vă gândiţi în primul rând că ei sunt cei care vor avea de suferit dacă nu aţi făcut alegerea corectă!
 
Sugestii nume multiplii
Fetiţe
Baietei-Fetiţe
Baietei
Carina – CarminaBianca – BlancaElena – EcaterinaMartha – MarietaDenisa – Delia
Dana – Diana
Mia – Maya
Ada – Adela
Cora – Carla
Sara – Mara
Eva-Ema
Mary Kate-Ashley
Miron – MironaAlex – AlexaDarius – DariaMatei – TheeaCelestin – Celestina
Teodor – Teodora
Ionuț – Ioana
Ștefan – Ștefania
Andrei – Andreea
Dumitu – Dumitra
Catalin-Catalina
Anton-Antonia
Adam-Eva
Cezar-Cleopatra
Romeo-Julieta
Arnol – ArmandCodruț – CodrinCosmin – CostinDarius – DavidDragomir – Dragoș
Darius – Dorin
Filip – Felix
Manole – Manuel
Mihai – Mihnea
Paul – Pavel
Calin-Catalin
Cain si Abel
 sursa: despregemeni.ro
 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s